Zgodovina analogne fotografije

Fotografija je oblika umetnosti, ki se je pojavila v tretjem desetletju 19. stoletja, zaživela pa 10 let kasneje. Pred izumom fotografije so ljudje že poznali načelo, kako fotografija deluje. Fotografije so znali projicirati na steno ali kos papirja, samo »tiskanje«, oziroma ohranitev fotografije v fizični obliki pa v tem času ni bilo mogoče. Ohranitev svetlobe je bila mnogo večji zalogaj, kot pa projiciranje na površino.

Kratek pogled v zgodovino fotografije

5. - 4. stoletje pred našim štetjem

Osnovni principi optike

Kitajski filozof Mo-Ti in grška matematika Arostotel in Euclid so zaznali učinek potovanja svetlobe skozi luknjico in opisovali pojav camere obscure.

5. - 4. stoletje pred našim štetjem

okoli 1500

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci je camero obscuro opisal in jo primerjal s človeškim očesom.

1550 - 1685

Bikonveksna leča, zaslonka in zrcalnorefleksna camera obscura

Leta 1550 je Girolamo Cardano povečal ostrino in svetlost slik z uporabo bikonveksne leče, leta 1568 pa je Daniele Barbaro izboljšal lastnosti upodabljanja s camero obscuro z vgradnjo zaslonk. Skoraj 100 let kasneje, leta 1646, je Atanazij Kircher opisal prenosno camero obscuro, leta 1685 pa Johann Zahn zasnoval zrcalnorefleksno camero obscuro.

1550 - 1685

1802

Poskusi prve fotografije

Hiter razvoj fotografije se je začel šele v 19. stoletju. Leta 1802 je Thomas Wedgwood delal fotografske poskuse s papirjem in usnjem, ki sta bila prepojena s srebrovim nitratom, vendar nastalih slik ni znal ohraniti.

1827

Prva trajna fotografija

Prva trajna fotografija iz leta 1827, »Pogled z okna posestva La Gras pri Saint-Loup-de-Varennes«, je nastala tako, da je Joseph Nicéphore Niépce kositrne plošče, prevlečene z bitumensko smolo, v cameri obscuri osvetljeval 8 ur.

1827

1835

Dagerotopija

Leta 1829 sta Niépce in Louis Jacques Mande Daguerre sklenila partnersko pogodbo za razvoj fotografije, leta 1835 pa je Daguerre odkril nastajanje latentne slike na posrebreni bakreni plošči, ki je bila izpostavljena hlapom joda in jo je bilo mogoče razviti s hlapi živega srebra – dagerotipija. Francoska vlada je odkupila Daguerrov izum in ga dala brezplačno na voljo svetovni javnosti.

1839

Fiksiranje slike

Angleški astronom John Herschell je izumil način, kako fiksirati sliko: potopimo jo v raztopino kuhinjske soli. Istega leta je prvi uporabil termin fotografija, uveljavil pa je tudi termina pozitiv in negativ.

1839

1843

Fotografiranje na stekleno ploščo

Slovenec Janez Puhar je odkril postopek fotografiranja na stekleno ploščo – heliotipija. Postopek se ni uveljavil, ker je bil nevaren zdravju.
Abel Niépce de Saint Victor je leta 1847 v kalotipiji papir nadomestil s steklom. V uradnih krogih velja za izumitelja fotografije na steklo.

1861

Prva barvna fotografija

Prvo barvno fotografijo je posnel James Clark Maxwell, ki je dokazal, da je z mešanjem modre, rdeče in zelene mogoče dobiti katerokoli barvo svetlobe iz vidnega spektra.

1861

1900

Kodakov "Brownie"

Podjetje Kodak da na trg Brownie - poceni fotoaparat iz kartonske škatle. Imela je začetno ceno 1$.

1923

Bliskavica - "flash"

Harold Edgerton izumi ksenonsko bliskavico. Uporabljali so jo, kadar v okolici fotografiranja ni bilo dovolj naravne svetlobe.

1923

1942

Prvi barvni film

Kodacolor - prvi barvni film, ki je naredil negative za izdelavo kromogenih barvnih odtisov na papirju.

1948

Polaroidni fotoaparat

Edwin H. Land izumi prvi polaroidni fotoaparat.

1948

1957

Prvi digitalni fotoaparat

Russel Kirsch izumi prvi dogitalni fotoaparat.

Obvestilo o piškotkih

Spletno mesto uporablja nekaj piškotkov, in sicer sejni piškotek, brez katerega spletno mesto ne more delovati (zbriše se po zaprtju brskalnika), piškotke ponudnika Google Analytics, ki beleži statistiko obiska spletne strani, piškotke, ki omogočajo prikaz video posnetkov iz portala YouTube, ter piškotke, ki si zapomnijo, ali ste piškotke na tej spletni strani omogočili, ali ne.

Blog

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.