Čas razvoja

Tolmachev, I. (2010). A History of Photography Part 2: The Growth. Dostopno na: https://photography.tutsplus.com/articles/a-history-of-photography-part-2-the-growth--photo-3921 (pridobljeno 12. 2. 2020).

Zgodovina analogne fotografije - čas razvoja

Sedaj bomo šli v leto med 1935 in 1980, v čas, ko se je fotografija kot medij začela uporabljati na dolgo in široko.

Masovna uporaba

Po zgodnjem obdobju razvoja foto industrije je bilo leta 1934 ustanovljeno podjetje Fuji Photo Film (kasneje znano kot Fujifilm). Do leta 1938 je poleg filma začelo izdelovati fotoaparate in leče. V tem času je podjetje Fuji Photo Film postalo vodilno v foto industriji.

Leta 1937 je bilo ustanovljeno podjetje Polaroid Corporation. Podjetje je še dandanes znano po popularnih instant fotoaparatih. Podjetja, kot so Fujifilm, Polaroid in Kodak, so imela (in imajo še danes) velik vpliv na sam razvoj fotografije. Da se je fotografija razširila čez vse generacije, od starejše do mlajše, je moral biti proces nastanka fotografije enostaven - to so pa prispevala omenjena podjetja.

Leta 1936 je bil razvit Kodachrome film - prvi večslojni barvni film. S tem je bil film zaradi naravnih barv še bolj privlačen za ljudstvo, saj je že predstavljal "resnično" podobo.
Exakta fotoaparat

Fotoaparat Exakta

V podobnem času razvoja barvnega filma so izumili fotoaparat Exakta - prvi fotoaparat s sistemom SLR (single-lens reflex), poznamo ga pod imenom zrcalno refleksni fotoaparat. Ustvarjen je bil za 35 mm film, vgrajen je pa imel tudi vtič za bliskavico, ki se je aktivirala s pritiskom na prožilec. Fotoaparat je predstavljal velik ločnik tudi pri razvoju tehnologije.

Z nadaljnim razvojem fotoaparatov in filma so slednji postali cenovno lažje dostopni. Nastalo je na tisoče novih trgovin s foto opremo, ki so svojim strankam ponujale hiter razvoj filma in fotografij, ter druge storitve povezane s fotografijo. Z enostavnim procesom "zejamanja" fotografije in nato še razvoja v temnici, je fotografija postala dnevni hobij praktično vsakogar. Fotoalbumi so se pojavili v vsaki hiši širom sveta.

Razvoj je dosegel vrh, ko je leta 1948 podjetje Polaroid dalo na trg prvi instant fotoaparat, "Land Camera". Fotoaparat je lahko s shranjenim papirjem, razvijalcem in fiksirjem razvil sliko v 60 sekundah. Leta 1963 je izšel film "Polacolor", ki je Polaroid fotoaparate naredil izjemno popularne in uspešne.

Polaroid Model 95

Polaroid
Land Camera 

Land Camera je model instant fotoaparata, ki ga je proizvajalo podjetje Polaroid med 1948 in 1983. Prvi komercionalno dostopen model je bil Model 95, ki je proizvedel sepijo-barvne fotografije.

Več

Vsebino trenutno še pripravljamo in sproti dopolnjujemo.

Pridite kmalu spet nazaj!

Obvestilo o piškotkih

Spletno mesto uporablja nekaj piškotkov, in sicer sejni piškotek, brez katerega spletno mesto ne more delovati (zbriše se po zaprtju brskalnika), piškotke ponudnika Google Analytics, ki beleži statistiko obiska spletne strani, piškotke, ki omogočajo prikaz video posnetkov iz portala YouTube, ter piškotke, ki si zapomnijo, ali ste piškotke na tej spletni strani omogočili, ali ne.

Blog

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.